Το Τάγμα της Σιωπής έχει την δική του μπύρα: Chimay

Στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών, οι μοναχοί από το 1862, παράγουν τις μπύρες Chimay. Είναι από τις διασημότερες trappist beers στον κόσμο και υπάρχουν τρεις τύποι. Chimay Blue, Chimay Red και Chimay Triple.

 Πριν γνωρίσουμε όμως την καθεμία ξεχωριστά, ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία του μοναστηριού αλλά και της ίδιας της μπύρας.

Η ονομασία της προέρχεται από ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι Scourmont νότια των Βρυξελλών και πολύ κοντά στα σύνορα με την Γαλλία. Ιδρύθηκε το 1862 από τους μοναχούς που είναι γνωστοί ως Τάγμα της Σιωπής -Peres Trappists- και ανήκουν στο Σιστεριανό (Cistercians) Τάγμα Αυστηρής Ιερατικής Συμπεριφοράς. Στο μοναστήρι διατηρούν μια φάρμα, ένα τυροκομείο, όπου παράγεται και το τυρί Chimay και φυσικά ασχολούνται ευλαβικά με την παραγωγή της μπύρας Chimay.

Για την παραγωγή της  χρησιμοποιούν αγνά υλικά της φύσης που βρίσκουν εντός του χώρου του μοναστηριού. Νερό από την πηγή τους, λυκίσκο, 2 τύπους βύνης κριθαριού, σιτάρι και μαγιά που προέρχεται από δική τους καλλιέργεια και η οποία χρησιμοποιείται από το 1948 ύστερα από μελέτες που έκαναν κατά την διαδικασία παραγωγής της μπύρας. Επαναζυμώνεται στο βαρέλι με τη μέθοδο που παράγονται και οι σαμπάνιες. Δηλαδή, προτού τοποθετηθεί το καπάκι στη φιάλη, προστίθεται μέσα στην έτοιμη μπίρα μια ποσότητα μαγιάς και σιροπιού ζάχαρης. Η νέα ζύμωση διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες και λαμβάνει χώρα σε ειδικά κελάρια όπου τα μπουκάλια διατηρούνται σε ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

ChimayphotoΠως τις σερβίρουμε:

Οι Chimay σερβίρονται σε ποτήρια στρογγυλά και κολονάτα που μοιάζουν στο σχήμα με δισκοπότηρο. Πρέπει απαραιτήτως, όποια μπίρα κι αν πίνετε, να έχετε καθαρά ποτήρια χωρίς ίχνη λίπους. Το λίπος είναι ικανό να εξαφανίσει τον αφρό! Οι μπίρες Chimay δεν είναι παστεριωμένες και επιπλέον περιέχουν τα υπολείμματα της μαγιάς από τη ζύμωση στο μπουκάλι. Συνεπώς, αν τις κρυώσετε πολύ, ενδέχεται να σχηματίσουν ίζημα. Οι Chimay Blue και Chimay Red είναι προτιμότερο να πίνονται σε θερμοκρασία 10 με 12 βαθμούς, για να αναδεικνύονται τα περίπλοκα αρώματα και το πλούσιο σώμα τους. Η Chimay Triple πίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία μεταξύ 6 και 8 βαθμών. Σερβίρουμε σχεδόν το 1/3 της μπίρας γέρνοντας το ποτήρι, με ήπιες κινήσεις χωρίς να ακουμπάμε το μπουκάλι στο ποτήρι και συμπληρώνουμε την υπόλοιπη μπίρα με μια απότομη κίνηση, γυρνώντας το μπουκάλι σχεδόν κάθετα.

Chimay Red 7% vol

 Παράγεται από το 1862 και είναι η πρώτη μπίρα που εμφιάλωσαν οι μοναχοί – εξ ου και η ονομασία Premiere στην ετικέτα της φιάλης των 750 ml. Εχει ζεστό χάλκινο χρώμα, κρεμώδη και πλούσιο αφρό που καλύπτει την επιφάνεια και αρώματα δροσερά βερίκοκου, βατόμουρων και μαγιάς. Μεταξένια η αίσθηση στο στόμα, ξηρή και υπόξινη, με μέτρια γεμάτο σώμα και μια ευχάριστη πικρίλα στην επίγευση.

Chimay Blue 9% vol

 Η πιο δυνατή από τις τρεις, καθώς διαθέτει υψηλό αλκοολικό περιεχόμενο. Παρασκευάστηκε το 1948 σαν χριστουγεννιάτικη μπίρα. Εχει διαυγές σοκολατένιο χρώμα και κάτω από τον πλούσιο και μακράς διαρκείας αφρό της κρύβονται αρώματα φρέσκιας μαγιάς, μπαχαρικών, φρέσκων φρούτων και νότες από κόκκινα άνθη. Το στόμα επίσης αρωματικό, αφήνει μια αίσθηση ψημένης βύνης. Εχει πλούσιο σώμα και αφήνει μια ευχάριστη και μεγάλη επίγευση.

Chimay Triple 8% vol

Χρυσή, μελένια και θολή στην όψη, διαθέτει πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα από μαγιά και φρέσκο λυκίσκο, με ίχνη από πιπέρι, μοσχάτο κρασί και σταφίδες. Ο αφρός της είναι πλούσιος και αρκετά καλής διάρκειας. Φρουτώδης και αρωματική στο στόμα, με όγκο. Στην ολοκλήρωση της γεύσης δεν μένει οξύτητα μα μια διακριτική πικράδα.

Πηγή πληροφοριών: www.kathimerini.gr / www.chimay.com

Share